21.10.2012

Palkataan hyvä tyyppi

Käytän yhteiskunnan tarjoamia palveluita tällä hetkellä ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin: terveyskeskuspalvelut, neuvola, hammashoito, aamupäiväkerho, leikkipuistot, paikallisliikenne, kaupungin vuokratontti, jätehuolto, leikkipuistot, uimaranta, kirjasto... Nyt kun kaukolämmön hinta ja kiinteistövero nousevat, meidän talouden asumiskustannukset nousevat 30-50€/kk. Luulisi, että kuntavaalit kiinnostaisivat juuri minua. Tavallaan kiinnostaakin - toisaalta taas tuntuu siltä, että olisi ihan sama arpoa kopissa silmät kiinni joku numero ja kirjoittaa se lappuun. Äänestää pitää, siitä periaatteesta en luovu.

Kuva täältä
Käytännössä on melko yhdentekevää, mitä ehdokas lupaa tai mitä hän painottaa vaalimainoksissa. Monet lupailevat ja uhoavat sellaisilla asioilla, joita ei edes päätetä kuntatasolla. Tässäpä nyt Kuopion valtuustosalissa päätetään, että erotaan EU:sta, otetaan markka takaisin ja passitetaan kaikki ulkomaalaiset kotiin. Kops, nuija pöytään. Hohhoijaa.

Mikäli ehdokas on taitava puhumaan, motivoimaan, neuvottelemaan ja vaatimaan, hän ensin saa ajatuksensa läpi omassa puolueessaan ja sen jälkeen kenties valtuustossa. Rahat täytyy ottaa jostain, käytännössä se on pois jostain muusta. Jossain kohtaa ennen tai jälkeen päätöksiä tehdään mahdollisesti viranomaistyötä. Kaupunginvaltuuston lisäksi päätöksiä tekee hallitus. Puolueet pelaavat keskenään pelejä: joustakaa te tässä, niin me ei änkyröidä tuossa. Toiset valtuutetut keskittyvät oman erinomaisuutensa korostamiseen, jotkut taas haaskaavat kaikkien aikaa utopistisilla ehdotuksilla tai tarpeettomilla valituksilla. Kuinka valtuutettu toimii, kun päätös uhkaa hänen omaa työpaikkaansa tai hänen lastensa lähikoulua? Jos ehdokas on ollut valtuutettuna aiemmin, miten hän on hommansa hoitanut?

Pitäisi siis löytää ehdokas, joka on taitava esiintyjä, verkottuja ja tiimityöläinen. Hänellä pitäisi olla reippaasti aikaa ja osaamista tutustua papereihin ja kenties benchmarkata muiden kaupunkien tai muiden maiden ratkaisuja. Pitää nähdä iso kuva ja tietää detskut. Pitäisi löytää puolue, jonka jäsenet toimivat hyvin yhteen ja joilla on järkevä agenda. Ja joka käyttää oman ja muiden ajan järkevien asioiden ajamiseen. Pitäisi löytää hyvä tyyppi.

Mistä sen hyvän tyypin löytää? Jaksanko lukea puolueohjelmia? En. Vaalikoneet. Joo, mutta kun en itsekään tiedä, mitä mieltä olen asioista. Pitäisikö nostaa veroprosenttia vai karsia palveluita... No, riippuu. Jaksanko jorista torilla ehdokkaiden kanssa? Ehkä otan lapsille ilmapallon, mutta enpä sitten muuten.

Aikamoista spagettia on tämän äänestäjän ajatukset, ja veikkaan että en ole ainoa. En äänestä tiukan, rationaalisen analyysin perusteella, fiilispohjalla mennään ja toivotaan, että ääni menee oikeaan osoitteeseen.

Onko jollain muulla selvemmät sävelet äänestämisen suhteen? Kuinka löydätte hyvän ehdokkaan? Kuinka paljon käytätte aikaa ehdokkaan kantojen ja taustojen selvittämiseen?

2 kommenttia:

  1. Täähän tehdään tietenkin niin, että vihreiden listalta katotaan eniten itses kanssa samannäköinen, -ikäinen, -kokoinen ja -oloinen nainen, jolla on samanikäiset lapset. Sillä on yhtä huono kampaus eikä se ole edes vaalikuvaan viitsinyt meikata. Ei voi mennä kovin pieleen! Ja eikun äänestämään. Mie kävin ennakkoon, ja oli noin 20 yli 70-vuotiasta kirjaston äänestysjonossa, apua! Ne vastustaa sitä koripallokenttää...

    VastaaPoista
  2. Hehee! Mä taidan kuitenkin antaa ääneni lapsettomalle henkilölle. Vai poksahtaako se sitten ensi kesänä just paksuksi??? Ja vitsi mun piti äänestää ennakkoon, mutta en muistanut. Sunnuntaina on pakko laittaa ainakin 5 herätystä ja muistutusta, että ei mene ohi.

    VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.